тел за връзка 0889/556 787

 Промоционални цени за бойлери Атлантик   
- 50 л - 141.00 лв с ДДС
- 80 л - 154.00 лв с ДДС
- 100 л - 173.00 лв с ДДС
 Безплатна доставка до дома

atlantic1

sn2 sn3 sn4

Следгаранционен сервиз за ремонт на всички видове бойлери.

За повече информация и заявки за ремонт, позвънете на посочения

дежурни телефони:

0895/524 358

0886/572 322

boileri

 

Съвети за избор на нов бойлер 80 литра

Оценете
(50 гласа)

Съвети за избор на нов бойлер

Как да си изберем бойлер е един от въпросите който непрекъснато се дискутира по форумите, защото бойлер имам във всяко домакинство и всеки естествено иска да получи срещу парите си оптималният като цена и качество нов бойлер. Предлаганите марки и модели нови бойлери са толкова много, че объркват клиентите с разнообразието си. Затова нашите специалисти се постараха да ви дадат своите съвети за избор на нов бойлер.

Целта на тази статия, не е да разяснява разликите в обемите на водосъдържателите и различните технологии за производство, а да ви допълни знанията за това какво още трябва да знаете при избора на дадена марка или модел бойлер за вашите нужди. Избора на бойлер трябва да се определя от потребностите, а не от формата, марката, цената и гаранцията на бойлера.

Първото което трябва да знаете и колкото и невероятно да звучи това е, че трябва да подберете бойлера си според начина на неговата употреба и по-конкретно как затопляте водата - тоест бойлера непрекъснато ли е включен или затопляте  водата непосредствено преди къпане.  Тази разлика в използването на бойлера ще определи мощността на нагревателя на бойлера, термоизолацията на водосъдържателя и неговият обем, както и това дали да е обемен или проточен бойлер.

съвети за избор на нов бойлер

Малко факти за да може правилно да направите вашият избор:

Количеството енергия необходимо за затопляне на водата (в kw/h) от 15 до 60 градуса е приблизително едно и също и не зависи от мощността електрическият  нагревател или технологията му (метален, сух керамичен) и това е така независимо какво пише в някои форумни теми. Различно е само времето за затопляне на водата във водосъдържателя на бойлера.

При цена от 0,20 лв дневна тарифа за 1 kw/h, необходимата ел.енергия за един 80л бойлер е около 4.5 kw/h, което е около 90 ст.

Топлинните загуби на един бойлер обикновено се посочват от производителя на бойлера в размерност kw/h/ден. Тоест това е електроенергията която ще изразходи бойлера за да поддръжа водата гореща. Типичните загуби за хубавите бойлери sa около 0.5 kw/h/ден или 10 ст, до 1.5 kw/h/ден или 0.3 лв/ден.

По топлинните загуби можем да определим емпирично за колко време температурата на  водата във водосъдържателя на бойлера ще спадне до тази на водата във водопроводната мрежа - при "хубави" бойлер ( дебела и качествена топлоизолация ) - 8 дена, при  евтините бойлери - 2.5 дена, като при някои нискобюджетни бойлери дори до 36 чааса.

При ползване на бойлера със загряване на вода непосредствено преди къпане, почти никога не се изразходва цялото количество затоплена вода. При непрекъснато включен бойлер, при консумация почти веднага започва възстановяване на спадащата температура заради консумацията и нямамеизлишно затопляне на вода. Тук може да отворим скоба, при ползване на бойлера непосредствено преди къпане, да се използва проточен бойлер. Проточният бойлер е добро решение за топла вода само за къпане. Не е удачен при използването му за други цели и при многократно включване и изключване на контакторите.

Цените на резервните части за отделните марки и модели бойлери - нагреватели, термозащити и терморегулатори са доста по "солени" при дългите(високи) и тесни бойлери, тоест един бойлер с диаметър 38 см със сигурност ще има доста по-скъпи резервни части спрямо стандартните диаметри от 45..48 см.  Така също при един и същи обем, бойлерите за  хоризонтален монтаж обикновено имат по-скъпи резервни части спрямо вертикалният си двойник.

Ако производителя на бойлера, не произвежда сам ел.частите то напълно е възможно те да  варират серизоно в зависимост от курса на долара или път от произхода на партидата или страната производител, както и от тяхното качество, понеже знаем за заместители и оригинали.

При непрекъснато включен бойлер най-натоварената част от бойлера е терморегулаторът му -  неговата биметална пластина редовно включва и изключва поддръжайки водата гореща. Ако регулаторът на температура е електронен обаче, това не е така.

При непосредствено подгряване на водата - най-натоварен е резервоара (водосъдържателя) на бойлера - при нагряване водата се разширява макар и малко и постепенно налягането вътре в бойлера расте. След къпане бойлерът се остава да истине.  Това постоянно повишаване и понижаване на налягането е най-силният фактор за образуването на микропукнатини в емайла на водосъдържателя и в крайна сметка води по-бързото му пропукване.

В крайна сметка при този начин на употреба - вероятността дълго да експлоатирате бойлера си след изтичане на гаранцията му рязко намалява.

Комбинираните терморегулатори съчетават в един корпус и с една сонда функциите на  терморегулатор и термозащита. Предимството им е че сумарно са малко по-евтини от същите устройства пооделно и заемат много по-малко място и съответно новият бойлер ще е малко по-евтин, спрямомодел с отделен терморегулатор и термозащита. Недостатъка е че като се повреди заменяш принудително и терморегулатора и термозащитата. Този тип терморегулатори са известни като RTS защити и преставляват кръгло или правоъгълно тяло с пръчковидна сонда и две крачета за електрическа връзка към нагревателя на бойлера.

Предимството при отделни термозащита и терморегулатор е че са малко по-сигурни - много по-малка е вероятността двете устройства да се повредят едновременно. А и за тези потребители, които не ползват бойлера като постоянно включен поради страх от гръмване, поставянето на допълнителни термозащити при такива модели не е проблемно.

Възвратният клапан е третият основен защитен елемент на един бойлер против гръмване. Една от неговите основни фунцкии е при повишаване на налягането и хипотетчно повреждане на термозащитата и терморегулатора да детектира това повишаване и да осигури принудително източване на бойлера.  Почти всички нови модели бойлери се продават комплектувани със възвратен клапан. Все пак при окончателен монтаж на бойлера на мястото му се уверете че има наличен такъв клапан и той е правилно монтиран, посоката на клапана е спазена.

Котленият камък

Котлен камък, варовик, калциев карбонат - за всичко около тях и пораженията които причиняват е говорено и писано много. Но ние ще се постараем да ви покажем още една неочаквана гледна точка - именно 63-те градуса. Знае се, че при температура на водата над 63 градуса калциевият карбонат разтворен във водата променя механико-физичните си свойства и започва бързо да полепва(да се отлага) по стените на водосъдържателя и въобще въху всякакви повърхности в т.ч и  върху нагревателя.

Производителите вземат конструктивни мерки за да намалят или минимизират количеството на тези отлагания върху нагревателя, това са т.н сухи,керамични или емайлирани нагреватели, които са на по висока цена за съжаление и това се отразява върху крайната цена на бойлера, но ако вашият избор е все още бойлер с обикновен нагревател, то вероятно бихте искали да знаете малко повече за механичните терморегулатори.

Обикновено при къпане, предпочитаната температура на водата е около 42 градуса. Болшинството хора обаче грешат като си мислят, че колкото е по-висока температура на водата в бойлера (70..80 градуса) при смесване със студена вода ще доведе до някаква икономия, защото ще се харчи по-малко топла вода за едно къпане. Това разбира се съвсем не е така. Независимо каква е температурата на водата в бойлера, за да я загреете вие сте си платили с електричество загравянето и - да ако температурата на водата е 80 градуса ще се харчи по малко топла вода за да се получи при смесването със студена вода вода с температура 40 градуса, но пък повече енергия ще е била изразходена за подгряването и.

На практика трикчето да поддържате водата в бойлера около 60 градуса и да си вземете бойлер с по-голям обем (около 10л на член на домакинство) ще ви позволи рязко да намалите шанса от натрупане на котлен камък и ранното "пенсиониране" на бойлера ви.

За да използвате този трик обаче трябва да знаете дребна подробност около конструкцията на механичният терморегулатор - те притежават т.н хистерезис, дължащ се на конструкцията му, тоест не са съвсем точни. Болшинството механични терморегулатори имат точнот от +/-1.5 градуса до +/-5 градуса. Същото важи и за механичните термометри по корпуса на  бойлера. Тък като тази информация не се предлага от производителите или може да се различава съществено при отделните партиди,  то най-простият трик е с външен точен термометър да измерете температурата на изходящата гореща вода и да добавите 1 градус отгоре към полученото показание.

"Безполезният LCD дисплей"

Това е малко екранче, който показва температурата, вместо механичен термометър. Тъй като бойлерите снабдени с такава екстра са малко или доста по-скъпи, потребителите при своят избор много често ги пренебрегват в името на по-малък бюджет.

Какво се крие зад дисплейчето обаче - това обикновено е малко компютърче което мери температурата  на водата с точност +/-0.5 градус и я показва на дисплейчето.

По сложните модели микроцесорни платки разполагат и със управляващи бутони за програмиране, както показват и различна друга информация в зависимост от датчиците с които разполага бойлера.

Различни видове сензори и датчици които се вграждат в компютъра на бойлера са:

- електронен ватметър - отчита много точно изразходваната електроенергия.

- електронен дебитомер - отчита много точно количеството изразходвана вода.

- електронен термометър - отчита много температурата на водата.

- датчик налягане - отчита налягането във водосъдържателя на бойлера.

- часовник - за модели с отчитане на поведение при къпане и икономии на ток с използване на нощна тарифа.

Допълнителни екстра е и електронният терморегулатор. На практика това е симистор (вид тиристор),  управляван от микропоцесора на бойлера като информацията за температурата се взема от електронният термометър.  Тъй като при него няма движещи се части, на практика такива терморегулатори са почти вечни.

Наличието на гореизброените датчици в един бойлер позволява на управляващата му електроника да измерва температурата на студената вода, да "усеща" промените в обема на резервоара на бойлера вследствие натрупан котлен камък по стените, да се повиши безопасността при експлоатация и къпане, както и да се пести енергия, както и антибактериалният режим да бъде реализиран с цената на минималнищети за бойлера.

Други екстри срещани по бойлерите са двустепенен нагревател, който позволява по бързото възстановяване на обема гореща вода при нужда и  диелектрична връзка на изхода на топлата вода  това е пластмасово пръстенче или муфа за предотвратяване  на контакт с металната тръба за гореща вода  и друг конструктивен елемент по вик инсталацията за топлата вода - клапан , кран или мека връзка. Това пръстенче намалява риска от корозия при съприкосновение на 2 различни метала.

И така нашите съвети за избор на нов бойлер:

Ако желаете да иберете бойлер в ниският ценови диапазон - 200..300 лв обмислете внимателно всички фактори влиящи на месечната ви сметка за ток и навиците ви за подгряване на водата и инвестирайте в безопасен бойлер с много добра термоизолация и със около 20л по-голям обем. Настройте терморегулатора на бойлера на 60 градуса. Изберете режим на непрекъснато подгряване на водата при интензивно къпане (по често от веднъж на 4..5 дена).   Такива бойлери имат типично време на живот от около 5г и се изплащат условно със сума от 6..7 лв/месец. При отпимална експлоатация месечната ви икономия на ток и  други разходи може да достигне до 15..20 лв/м.

Ако имате възможност за по-скъпа инвестиция - обмислете внимателно фунционалността  предлагана от електрониката на бойлера и планирайте месечната си икономия на ток.  Намаляване на месечната сметка за ток с 30..40 лв е напълно достижимо постижение, което при време на живот на такъв бойлер от порядъка на 10г, прави инвестицията ефективна.  Такива бойлери имат типично време на живот от около 10г и се изплащат условно със сума от 7..9 лв/месец но пък могат да спестят сумарно като разходи на ток и поддръжка почти двойно повече спрямо бойлерите без електроника.

При правилна експлоатация на бойлера - профилактика веднъж на 1 или 2 години (почистване  на котлен камък, преглед на ел инсталация, замяна на меки връзки)  времето на живот на един бойлер може да бъде удължено значително.

Mредлага;e бойлери онлайн. Избери и поръчай нов бойлер с безплатна доставка с професионален монтаж на ниски цени.

 

Прочетена 43494 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Най-нови референции

DSCF0612a